21 Mart 2012 Çarşamba

İmza ben bİr dost: Sİgarayı Bİtİrİn

Herkes hayatında bir kez olsun böyle bir replik yaşamıştır. Karşındakine bunları nereden biliyorsun diye sorarsın. Karşıdaki ses ben bir dost der ya,  benimki de o hesap. Geçenlerde arkadaşlarla hep gittiğimiz bir mekana gittik. Siparişlerimizi verdik. Dikkatimi masanın üstünde duran servis kağıdı çekti. Aklımda döndü durdu uzun süre sigarayı bitirin diye! İşte o an aklıma sigara içmek için neleri bahane ettiğim geldi. 

İşte benim sigara içme bahanelerim

Yeni Yemek Yedim 
Çok Canım Sıkılıyor
Çok Stresliyim
Kahveyle sigara iyi gider
İçkiyle de şu sigarayı çok seviyorum
Yatmadan son bir sigara içeyim
Arkadaşım arıyor dur bir sigara yakayım
Bunu da içeyim zaten yakında bırakacağım
Bugün çok yedim, en iyisi bir sigara içerek şu iştahımı bastırayım
Sadece el alışkanlığından, aslında canım sigara bile içmek istemiyordu.

Gelelim aklıma sigarayı bitirini koyan şifaya:


Sigarayı bırakmanın tek bir doğru yolu olmadığına dikkat çeken www.sigarayibitirin.com, başarıda rol oynayan çeşitli öğeleri şöyle özetlemiş:

Sigarayı bırakma kararını vermek: Bu kararı sadece siz verebilirsiniz.

Sigarayı bırakma tarihi belirlemek ve uygun bir bırakma planı seçmek: Sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemek çok önemli bir adımdır. Bu tarih önünüzdeki 2-3 hafta içinde olmalıdır. Sigarayı bırakmak için kendinize uygun bir plan seçin. Destek tedaviler için eczacınıza ya da doktorunuza danışın. Pozitif düşünün ve başaracağınıza inanın.

Sigarayı bırakınca ortaya çıkan yoksunluk belirtileriyle baş etmek: Sigara yoksunluğu iki bölümden oluşur. Fiziksel yoksunluk zorlayıcıdır, ancak nikotin yerine koyma (replasman) tedavisi veya sigara bırakmaya yardımcı olan diğer ilaçlarla bu belirtilerin çoğu hafifletilebilir. Sadece tedavi amaçlı nikotin içeren Nikotin Replasman Tedavisi (NRT) ürünleri, sigaradaki diğer zehirli ve tehlikeli maddelerin alınmasını önler. NRT ürünlerinin miktarı ve dozu zaman içinde ayarlanarak nikotin miktarı kademeli olarak azaltılır. Böylece nikotin pastili ve bantı gibi NRT ürünleri sigara açlığını ve yoksunluk belirtilerini kontrol altına alarak sigarayı bırakmaya yardımcı olur.
Birçok kişi zihinsel yoksunluğun çok daha zor olduğunu düşünmektedir. Yaşamanızda sigara içme ile ilişkili tüm alışkanlıkları değiştirmeye çalışmak da yararlı olacaktır.

Tekrar sigaraya başlamama: Sigaraya tekrar başlamamanın son, en uzun ve en önemli basamak olduğunu unutmayın. Sigara yoksunluğu ile baş etmek için kullandığınız yöntemleri bu dönemde de uygulayabilirsiniz. Önceden sigara içmek isteyeceğiniz durumları belirleyip bunlarla nasıl baş edeceğiniz konusunda bir strateji geliştirin.

Sigara bırakıldıktan sonra kısa ve uzun dönemde gözlenen yararlar

20 dakika
Kan basıncı ve nabız hızı normale döner. El ve ayaklardaki dolaşım düzelmeye başlar.
8 saat
Kandaki oksijen düzeyleri normale döner. Kalp krizi geçirme riski düşmeye başlar.
24 saat
Karbonmonoksit vücuttan uzaklaştırılır. Akciğerler mukus ve diğer artıkları temizlemeye başlar.
48 saat
Nikotin vücuttan atılır. Tat ve koku alma duyuları iyileşir.
72 saat
Bronşlar gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Enerji düzeyleri artar.
2-12 hafta
Tüm vücutta dolaşım iyileşir ve yürümek daha kolaylaşır.
3-9 ay
Öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi nefes problemleri düzelir. Genel olarak akciğer fonksiyonu %5-10 artar.
5 yıl
Kalp krizi geçirme riski sigara içenlere göre yarıya düşer.
10 yıl
Akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yarıya düşer. Kalp krizi geçirme riski hiç sigara içmemiş olanlarla hemen hemen aynı düzeye gelir.


Bu şifayı kapmak dileğiyle...

https://www.facebook.com/SigarayiBitirin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.